sâmbătă, 10 aprilie 2010

10 inventii care ne-au schimbat viata


Publicatia americana USA Today a realizat un top al celor mai importante 10 inventii care ne-au schimbat viata in ultimii 25 de ani.

Pe locul 1 - telefonul mobil. In America, unele autoturisme erau prevazute cu telefoane inca din anii 70, dar abia in 1983 Motorola a scos pe piata primul telefon fara fir. DynaTAC 8000x cantarea aproximativ un kilogram si costa, ca de altfel si acum, 3.995 de dolari.

Pe locul 2 - laptop-ul. Primul PC portabil, Compaq Portable, cantarea 12,7 kilograme. La un an de cand s-au lansat, in 1983, s-u vandut ca painea calda, in ciuda pretului destul de piperat, de 3.000 de dolari.

Pe locul 3 - BlackBerry. O firma canadiana obscura, de pagere, - Research In Motion - a atras atentia lumii intregi, lansand in 1999 un device mobil pentru e-mail, BlackBerry.


Pe locul 4 - cardurile de debit. Cine are nevoie de bani cash, cand ai un card de debit? Visa l-a scos pe piata, in 1995. Inainte de asta, mai putin de 2% dintre americani foloseau cardul de debit. Zece ani mai tarziu, tranzactiile cu cardurile de debit le-au depasit pe cele cu carduri de credit.

Pe locul 5 - Id apelant. E usor sa te faci ca ploua cand vezi ca te suna o persoana pe care nu o agreezi.

Pe locul 6 - DVD-ul. A aparut in 1995 si a inlocuit incet-incet casetele video. Asa se face ca, anul trecut, americanii au platit 7 miliarde si jumatate de dolari sa inchirieze DVD-uri, fata de numai 281 de milioane de dolari, pentru casete.

Pe locul 7 - bateria reincarcabila de litiu. Inventata de Sony, in 1991, este folosita din plin de cei care au laptop-uri, telefoane mobile, camere digitale si alte electronice portabile.

Pe locul 8 - iPod-ul. Nu are decat 6 anisori. A fost prezentat de Apple in 2001, iar fanii spun ca este cel mai cool si usor de folosit dintre toate player-ele de muzica de pana acum.

Pe locul 9 - plata la pompa. Aceasta tehnologie, propusa de un lant de benzinarii din Texas, a transformat pompa intr-un ATM.

Pe locul 10 - aparatele foto digitale. Kodak a dezvaluit primele aparate digitale in 1986, cand milioane de oameni foloseau filmele procesate in laboratoare. Secolul asta insa au devenit accesibile.

(ScienceLine.ro )
Bottom of Form

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu