duminică, 9 ianuarie 2011

Arde calorii gandind!



Dezlegarea unui careu de cuvinte incrucisate sau a unui sudoku ar putea avea efecte uimitoare asupra siluetei, spun oamenii de stiinta, adaugand ca o ora de exercitiu mental este suficienta pentru a arde cateva calorii bune.

Desigur, o integrama nu ar putea concura niciodata cu succes antrenamentul la sala, insa cercetatorii britanici au descoperit ca eforturile intelectuale ard in medie 90 de calorii. Vesti bune, daca ne gandim ca biscuitii cu ciocolata de exemplu, au in jur de 56 de calorii, biscuitii cu crema au circa 57 de calorii, iar biscuitii cu jeleu (sau gem) au 85 de calorii.

"Cand ne implicam intr-o activitate interesanta, competitiva, creierul nostru are nevoie de cel putin 0,1 calorii. In total, dezlegarea unui careu de cuvinte incrucisate ar putea arde pana la 1,5 calorii pe minut", spune Tim Forrester, cercetatorul care a facut aceasta descoperire.

Cum arde creierul caloriile?

Creierul este alcatuit din milioane de celule nervoase (neuroni) care transmit mesaje intregului corp. Neuronii produc anumite substante chimice, numite neurotransmitatori, prin intermediul carora sunt transmise, modulate si amplificate impulsurile nervoase.

Pentru ca acest lucru sa fie posibil, neuronii apeleaza la trei sferturi din rezervele de glucoza ale organismului, toata rezera de calorii si o cincime din oxigenul existent in sange.

Prin urmare, cu cat mai dificila si mai antrenanta va fi activitatea cerebrala in care te-ai implicat, cu atat mai mari vor fi cantitatatile de glucoza, respectiv calorii consumate. Asta inseamna ca, daca ai petrecut doua ore in fata unui puzzle, ai ars circa 180 de calorii.

Nu slabim doar gandindu-ne la acest lucru

Totusi, nu te entuziasma ca vei slabi doar gandind la asta! Chiar daca activitatea cerebrala, ca si cea fizica, presupune un consum caloric, nu vei reusi sa-ti remodelezi astfel silueta pentru simplul fapt ca ceea ce foloseste creierul in activitatea lui sunt doar calorii, nu si grasimi.

In aceste conditii, cantitatea de energie utilizata in procesele de gandire reprezinta un procent destul de mic din totalul de energie.

(csid.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu