marți, 18 mai 2010

Este dovedit: femeile traiesc mai mult decat barbatii

Cercetatorii japonezi au creat o noua specie de soareci, folosind material genetic doar de la mame. Concluzia lor a fost ca speranta de viata, in cazul acestei specii, este de trei ori mai mare decat in cazul speciilor obisnuite, care detin si material genetic masculin.

Cercetatorii spun ca speranta de viata a femeilor este mai mare cu 5 ani decat cea a barbatilor, pentru ca barbatii sunt construiti in mod diferit. Ei sustin ca materialul genetic masculin reprezinta o bariera in calea longevitatii.

"Cunoastem de mult timp ipoteza conform careia femeile din intreaga lume tind sa traiasca mai mult decat barbatii, insa motivul nu era foarte clar. Nu stiam daca longevitatea este controlata de genomul unui singur parinte sau de cel al ambilor parinti, a declarat coordonatorul cercetarii, Tomohiro Kono, citat de dailymail.co.uk

El sustine ca soricelul fara tata este elementul esential al cercetarii. Materialul genetic, luat de la ovulul acestui soarece, a fost prelucrat in laborator pentru ca genele sa se comporte ca si genele de sperma. Noul material a fost transferat ovulelor ajunse la maturitate, dar care nu erau fertile, pentru a putea evolua la stadiul de embrion si pentru a putea fi apoi transferat la mama surogat. Astfel, soarecii nou nascuti erau un rezultat bimaternal, cu material genetic de la doua mame. Speranta lor de viata a fost comparata apoi cu cea a soarecilor cu mama si tata.

Intrebarea pe care cercetatorii si-o pun este daca, eliminand sexul masculin, am putea maximiza speranta de viata.

sursa(magazinstiintific.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu