luni, 17 mai 2010

A fost descoperita cea mai tanara planeta extrasolara

Astronomii au descoperit cea mai tanara planeta extrasolara numita BD 20 1790b. Planeta gigant, de sase ori marimea lui Jupiter, are doar 35 de milioane de ani si orbiteaza o tanara stea centrala la o distanta mai mica decat cea la care orbiteaza Mercur in jurul Soarelui.

De obicei stelele tinere sunt excluse din cercetarile planetelor deoarece acestea au campuri magnetice intense care genereaza o serie de fenomene cunoscute sub numele de activitati stelare. Aceste activitati pot imita prezenta unui insotitor si pot face extrem de greu de distins semnalele altor planete.
Dr. Maria Cruz Gálvez-Ortiz si Dr John Barnes, astronomi in cadrul Universitatii Hertfordshire sunt membrii ai colaborarii internationale care a facut aceasta descoperire.
Explicandu-ne cum a fost descoperita planeta, Dr. Maria Cruz Gálvez-Ortiz ne spune: “Am descoperit planeta cautand variatiuni foarte mici in viteza stelei gazda. A trece peste interferentele cauzate de activitatea stelara a fost o provocare majora pentru echipa, dar cu ajutorul datelor adunate cu telescoapele mari, signatura planetei a fost dezvaluita. "
In prezent, exista o severa lipsa de cunostinte referitoare la etapele timpurii ale evolutiei planetei. Majoritatea cercetarilor tind sa vizeze stele mult mai in varsta, cu varste de peste un miliard de ani. O singura planeta cu varsta de 100 de milioane de ani, a fost cunoscuta anterior. Cu toate acestea, la numai 35 milioane de ani, BD 20 1790b este de aproximativ trei ori mai tanara. Detectarea planetelor tinere va permite investigarea primelor stadii ale evolutiei planetare.
BD 20 1790b a fost descoperita cu ajutorul datelor obtinute de-a lungul ultimilor cinci ani de telescoape diferite, inclusiv de Observatorio de Calar Alto (Almería, Spania) si Observatorio del Roque de los Muchachos (La Palma, Spania). Echipa este formata din M.M. Hernán Obispo, E. De Castro and M. Cornide (Universidad Complutense de Madrid, Spain), M.C. Gálvez-Ortiz and J.R. Barnes, (University of Hertfordshire, U.K.), G. Anglada-Escudé (Carnegie Institution of Washington, USA) and S.R. Kane (NASA Exoplanet Institute, Caltech, USA).

Descoperirea a fost recent publicata in revista Astronomy & Astrophysics.

sursa(magazinstiintific.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu